Zaaddrager & Josine Mulder
Kunstambassadeurs vertellen over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Josine Mulder, Kunstambassadeur van ‘Zaaddrager’ op het Kolkplein in centrum van Almere Stad.
“Op het Kolkplein in Almere Stad staat onbeweeglijk in het landschap een kunstwerk. Toch is het niet onbeweeglijk, door de ongelijkmatige ‘benen’ lijkt het vanuit de verschillende hoeken te bewegen.
Het maakt de plek waar het staat veel specialer. Het is één geheel met de omgeving. Zomers zitten er groepjes mensen in de schaduw van de bomen te picknicken. Vaak zonder dat ze erg hebben dat ze bij een kunstwerk zitten. ’s Winters vinden de watervogels er een schuilplaats tegen de kou.
Het werk was tot en met 2020 ‘zonder titel’. In 2021 werd door St. Design Kunst in de Openbare Ruimte (DKOR) de kunstenares gevraagd een naam te bedenken. Zij heeft gekozen voor de titel ‘Zaaddrager’. De naam verwijst naar de beschrijving in het woordenboek Van Dale:
‘een plant die speciaal vanwege het zaad wordt gekweekt’.
Ontstaan van het kunstwerk
In 1993 werd kunstenares Hieke Luik uitgenodigd een beeld voor het stadscentrum in Almere te ontwerpen. Dit werk zou onderdeel worden van een te ontwikkelen beeldenroute in het centrum van Almere. Ze maakte een ontwerp van een bronzen 5-benige sculptuur. Waarvan de voeten op het gras staan en vanuit de kap in de ruimte komen 5 stelen die aan het einde bollen vormen. De grootste bol rust eveneens op het gras.
De uitgangspunten: Almere is een betrekkelijk nieuwe stad, het water maar vooral de wind waren haar inspiratiebronnen. Het beeld werd in december 1993 overgedragen van het Directoraat Generaal Rijkswaterstaat Directie Flevoland aan de gemeente Almere. Zij hadden nauw samengewerkt om het tot stand te brengen. De officiële oplevering was in maart 1994. Het werk werd geplaatst hoek Meesterstraat – Zuidwoldepad en de ‘benen’ volgden het talud richting het water.
In 1998 werd een nieuwe plek gezocht voor dit beeld in verband met de veranderde structuren in het stadscentrum. Stedenbouwkundige Brans Stassen heeft in samenwerking met Hieke Luik een nieuwe plek op het Kolkplein gevonden. Daar staat het rustig onder de bomen.
Hieke Luik
5-benige figuren komen vaak in de beelden van Hieke Luik terug. Vijf potige (benige) beelden verwijzen naar tastende en makende handen en vingers waaruit dingen ontstaan. Almere is ontstaan uit de zeebodem. Organische vormen, maar ook menselijke en dierlijke vormen die vastzitten in de grond vormen de inspiratiebron voor de kunstenares. Dit houdt tevens de vorm in balans.
Voor haar is haar werk een manier om een spoor uit te zetten en te volgen. Zij neemt een ander spoor dan de kijker. Maar deze kunnen ook samenvallen, dat is de kracht van de verbeelding. De beelden kunnen daardoor steeds een ander verhaal vertellen.
Hieke Luik werkt met materialen als brons, hout, steen en probeert de eigenschappen zo goed als mogelijk is, zichtbaar te maken. Bronsgieterij Stijlaart in Tiel heeft het werk in brons gegoten.
Werk van Hieke Luik bevindt zich in de collecties van museum Beelden aan Zee, Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Gouda. Ze exposeert regelmatig in diverse plaatsen in Nederland.“
(http://hiekeluik.blogspot.com/)