Fallen & Maarten van der Meer

Gevallen voor Fallen

“Wat je van ver haalt is lekker, maar een kunstwerk voor de deur is ook de moeite waard. Al sinds we in Almere Filmwijk wonen, ben ik als filmrecensent en sciencefictionliefhebber gefascineerd door de goudgele, neergestorte ufo met de toepasselijke naam ‘Fallen’. Het staat pal voor het Baken Park Lyceum en het is zelf ook een baken. 

 

Ik spreek er regelmatig af omdat het zo’n herkenbaar punt is. Iedereen in de buurt kent de ufo en toen het in 1999 geplaatst werd, was het nog imposanter omdat het destijds met zijn vier meter hoogte ruim boven de bomen uittorende. Maar bijna een kwart eeuw later is het door zijn omvang, opvallende kleur en gladde oppervlak nog steeds een markant object. Al blijft het jammer dat scholieren er regelmatig hun eigen graffitikunst op zetten. 

 

Opvallend aan ‘Fallen’ is ook dat de tegels onder de schotel onderdeel zijn van het kunstwerk. Die zijn zo gelegd dat het echt lijkt of de buitenaardsen net zijn neergestort, een deel van de schotel verdwijnt in de stoep. 

 

De Engelse kunstenaar Thom Puckey (geboren 1948) die veel in Nederland werkt, baseerde de vier meter grote ufo op foto’s van een Zwitserse boer die beweerde door buitenaardsen te zijn meegenomen. Het is het stereotypische beeld van een ufo, met de schotelvorm inclusief concentrische cirkels. 

 

Grappig is ook nog dat de foto van die Zwitserse boer een rol speelde in ‘The X-files’, een van de favoriete series uit mijn jeugd. Een poster in het kantoor van FBI-agent Fox Mulder laat precies deze ufo zien met de tekst ‘I want to believe’. Dat geldt voor de langslopende Filmwijker ook. Je wil geloven dat er een ufo neergestort is. Net als in de film.”

Scroll naar boven