Victor van Zeeland - Polderland Garden of Love & Fire

Victor van Zeeland, Kunstambassadeur van ‘Polderland Garden of Love and Fire’ (1997) van Daniel Libeskind langs de Pampushavenweg in Almere Pampus.

 

“In het Pampushout liggen vijf elkaar kruisende lijnen als een vreemd schriftteken in het landschap. Drie smalle kanalen, een voetgangerspad en een strook zwart grind met een sculptuur van aluminium wanden vormen het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire van architect Daniel Libeskind. Hij liet zich inspireren door het gedicht ‘De levende Vlam van de liefde’ van de Spaanse zestiende-eeuwse dichter en mysticus Juan de La Crus, Johannes van het Kruis.

Kruispunt

De lijnen maken geografische verbindingen met tijden en steden. Zoals Salamanca – de stad waar Juan de la Cruz studeerde – Parijs, Berlijn en Almere zelf. Het kunstwerk vormt als het ware een kruispunt waar uiteenlopende ideeën, verhalen en gebeurtenissen kunnen samenkomen. Het nog jonge Almere krijgt zo een open verbinding met het grotere geheel van de geschiedenis en de wereld.

Huisstijl  

De kunstenaar, Daniel Libeskind, is de zoon van Joodse Holocaust-overlevers. Werken als het Joods Museum in Berlijn, het Royal Ontario Museum en One World Trade Center zijn allemaal spraakmakende gebouwen die een sterke band met het verleden kennen. Het lijnenspel is de inspiratiebron geweest voor de vernieuwde huisstijl van de stichting DKOR (Design en Kunst in de Openbare Ruimte Almere) en daarmee een hommage aan de vormgevers van Almere. 

Land Art

Tijdens de aanleg van de Flevopolders besloten de ingenieurs en planologen om een aantal grote kunstwerken te realiseren. Het resultaat is een bijzondere collectie van landschapskunstwerken. Polderland Garden of Love and Fire ligt vlak bij de Oostvaarderdijk welke Almere beschermt tegen het Markermeer. Het Land Art kunstwerk is ruim van opzet en ligt anderzijds in de luwte van bosschages zodat het zich uitstekend leent voor een picknick.”

Scroll naar boven