Linda Lommert & Voortvarend

Linda Lommert bij ‘Voortvarend’ van Siemen Bolhuis in het centrum.

 

Aan het einde van de Wandellaan naast het Flevoziekenhuis staat het beeld ‘Voortvarend’ van kunstenaar Siemen Bolhuis. Dit prachtige bronzen beeld, een hand die een schip draagt, staat al jaren heel sereen uit te kijken over het Weerwater.

 

 

Het beeld symboliseert de geschiedenis van Almere, op een moderne wijze weergegeven. Het schip hangt in de lucht en is een verwijzing naar de drooggelegde Zuiderzee. Almeerders leven op diezelfde bodem van de zee. Dat is waar de hand uit tevoorschijn komt. De hand draagt Almere door de tijd. De mens heeft de Zuiderzee met zijn eigen handen drooggelegd.

In 45 jaar tijd is hier ‘voortvarend’ een volwaardige stad ontwikkeld.

 

 

Siemen Bolhuis (1956) is een gerenommeerde kunstenaar, woonachtig in Almere. In 2009 bestond de Gemeente Almere 25 jaar. Reden voor de Provincie Flevoland om de stad een kunstwerk cadeau te doen. De opdracht voor het jubileumkunstwerk gaat naar Siemen Bolhuis, die meer dan tweeëneenhalf jaar aan ‘Voortvarend’ heeft gewerkt. De hand van ‘Voortvarend’ is een replica van de hand van de kunstenaar zelf. Het model van het schip was al gereed toen Siemen door zijn atelier ijsbeerde met het schip op zijn hand om inspiratie op te doen. En daar was het Eureka moment om het schip op de hand te laten dragen. Op 21 september 2022 is het precies 10 jaar geleden dat het kunstwerk werd onthuld.

Sinds 1 juli 2021 ben ik Kunstambassadeur van dit werk. Ik woon al meer dan 31 jaar in Almere en van meet af aan heb ik het een heel mooi kunstwerk gevonden. Niet alleen vanwege het visuele aspect, maar ook vanwege de symboliek die ‘Voortvarend’ uitstraalt. Inmiddels ben ik te gast geweest in het atelier van Siemen, die vol enthousiasme over dit werk en zijn andere beelden heeft verteld. Verder neem ik geregeld bezoekers mee naar het kunstwerk om mijn passie voor kunst met anderen te delen.

Scroll naar boven