Els Franken & Laura

Els Franken, Kunstambassadeur van ‘Laura’ van kunstenares Anita Franken, in de Sieradenbuurt. 

 

“Ik heb het kunstwerk uitgebreid bekeken en er veel over gelezen, ik vind het prachtig! Het 3 meter hoge beeld is in 2008, ter gelegenheid van de oplevering van de Sieradenbuurt, geplaatst. Het naakte figuur heeft een onnatuurlijke houding. Het staat in contra posto en toch ziet het er ontspannen uit. Het gehele gewicht leunt op het standbeen. De torso is gedraaid en het hoofd is trots opgericht. De armen zijn iets achter het lichaam. De huid van het beeld is geboetseerd uit brokjes klei en daarna gepatineerd. Ze staat stoer, elegant en zelfbewust. De bronzen figuur staat rank en tenger in het water.  

 

Kunstenares Anita Franken is geboren in Zundert op 3-10-1957. Ze heeft haar opleiding genoten aan de Minerva Academie in Groningen. Sinds 2011 heeft ze les gegeven aan de Klassieke Academie Beeldhouwen, met nadruk op de anatomie. Haar werk kenmerkt zich door de levensgrote ranke mensfiguren. Anita Franken behoort tot de stroming Onafhankelijk Realisme. Ze weet met haar beelden een groot publiek te bereiken. Ze was bevriend met Laura, de vrouw van Rob Mohlman. Zij zijn eigenaar van Museum Mohlman. Laura werd ernstig ziek en ze richten het genootschap De Sterke Wijven op. Laura overleed later. Waarschijnlijk is het beeld aan haar opgedragen. Anita Franken overleed in 2017 aan longkanker.

 

 

Mijn relatie met de kunstenares ligt allereerst in de naam en ook dat ze uit Brabant afkomstig is, zoals ik. Ik ben beeldend kunstenaar en maak ook mensfiguren. Houdingen en gebaren vind ik interessant. Ik kijk goed en probeer het karakteristieke van een houding uit te vergroten in een beeld. Het levert figuren op, vol verhalen met drama en theater.”

 

Scroll naar boven