Leerlingen Flierefluiter op pad met Kunstambassadeurs

Leerlingen uit groep 6/7 van basisschool De Flierefluiter in Haven gingen afgelopen week op pad met de Kunstambassadeurs. Zo konden ze kennismaken met kunstwerken die gewoon buiten op straat te vinden zijn. Ook speelden zij op school een kwartetspel over de kunst in de Almeerse openbare ruimte.

Sinds het ontstaan van Almere in 1976 zijn er meer dan 150 verschillende kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. Tijdens de workshop ‘Almeerse KUNST in de wijk’ leren de leerlingen de kunstwerken zowel in hun eigen omgeving als in de rest van de stad kennen. De workshop is onderdeel van het educatieve aanbod van Stichting DKOR (Design en Kunt in de Openbare Ruimte), met inzet van de Kunstambassadeurs. Dit zijn inwoners van Almere die zich ontfermen over kunstwerken in de openbare ruimte.

kwartetspel

“De workshop op De Flierefluiter was een pilot. Het programma wordt in het komende schooljaar aangeboden via Collage Almere“, vertelt educatiemedewerker Diane Carp. Er wordt vooral ingezoomd op het materiaal dat kunstenaars gebruikten bij hun beelden in de openbare ruimte van Almere. Een speciaal kwartetspel is door DKOR ontworpen om 16 verschillende soorten materiaal en de bijbehorende kunstwerken in Almere in beeld te brengen. De leerlingen testen het materiaal vervolgens door goed te kijken, te voelen en na te denken over bijvoorbeeld de weerbestendigheid.

de Dolfijn

De kinderen van De Flierefluiter bespraken tijdens hun ontdekkingstocht door het centrum van Almere Haven onder andere het herdenkingsmonument De Dolfijn en Het Gezin van Jan Snoeck. De Kunstambassadeurs gebruiken de methode van Visual Thinking Strategies om de leerlingen te leren kijken en hun observaties met elkaar te delen.
“Ze waren na afloop allemaal erg enthousiast”, vertelt Diane Carp. “De kinderen waren verbaasd dat ze zoveel nieuwe informatie hebben ontdekt door stil te staan en aandacht te besteden aan de kunstwerken in hun eigen dagelijkse omgeving. Ze hadden overigens ook nog een advies voor kunstenaars: Test het materiaal voordat je het voor een buitenkunstwerk gaat gebruiken.”

Kijk voor meer informatie over de educatiemogelijkheden op de Educatie pagina.

Of neem contact op met Diane Carp via educatie@kunstambassadeurs.nl

Scroll naar boven