MariannA Bakker en Grasduinen

 

“Het Konijn, zoals genoemd in de volksmond, is een kunstwerk in Almere Buiten op het dak van De Nieuwe Bibliotheek bij het station. Nieuwkomer MariannA Bakker had zich tijdens haar huizenjacht al een paar keer verbaasd vanaf het perron over het grote groene object daarboven. Ook vanaf het Baltimoreplein of bij de Jumbo bij Doemere trok het object haar aandacht. Nu is zij Kunstambassadeur van Grasduinen, de officiële naam van het kunstobject, dat haar intrigeerde.

 

 

Het kunstwerk Grasduinen is gemaakt door Marjolijn Mandersloot en geplaatst op De Nieuwe Bibliotheek in 2015. Na vooral abstracte kunst in de openbare ruimte leek de gemeente toe aan meer figuratief werk. Bij de ontwerpopdracht (door gemeente en bieb) werd meegegeven dat het kunstwerk moest aansluiten bij de groene identiteit van Almere Buiten. En groen is dit object van zo’n 5,5 meter breed en ca. 3 meter hoog. Grasduinen is gemaakt van kunstgras. Het konijn past prima bij het gebouw dat de naam Extravert draagt. ‘Vert’ betekent: groen! Grasduinen lijkt te verbeelden: snuffelen in bieb boeken… relax!

Marjolijn Mandersloot maakt vaak supergrote kunstwerken. Deze zijn veelal geïnspireerd op herkenbare dierfiguren en hebben menselijke trekjes. Vaak zijn ze metafoor voor menselijk gedrag zoals lui liggen (al dan niet met een goed boek). Zoals de bedoeling van Mandersloot was, is het kunstwerk vanuit verschillende plekken goed te zien.

Het Konijn heeft bij de recente herinrichting van het Baltimoreplein gras onder de voeten gekregen en voelt zich helemaal thuis in ­­­Almere Buiten. ‘Samen Buiten Thuis’ was het gevoel dat het kunstwerk bij opdracht moest uitstralen. Kunstambassadeur MariannA voelt zich al aardig thuis. Groen betekent voor haar: duurzaamheid en hier maakt zij zich hard voor. Bovendien promoot zij poëzie. Een kunstobject op de bieb, het huis van woorden, hiermee heeft zij zeker een band.


Met de vele muurtjes nu om op te zitten, valt het kunstwerk Grasduinen waarschijnlijk meer op. Vraag eens aan anderen: Wat zie jij daar op het dak? Niet altijd zie je meteen wat het is. In de glooiingen van het gras ontdek je lichaamsdelen: een poot, snuit, oor. Kunst is leuk?!”

Scroll naar boven