Herplaatsing Energienaald 2021-2022

Stadsarchief Almere heeft in de gedigitaliseerde collectie van Almere TV weer een bijzondere opname teruggevonden: een interview uit 1984 met kunstenaar Jan van Munster over De Energienaald. Het kunstwerk was toen net geplaatst op het Leeuwardenplein. Afgelopen week verhuisde De Energienaald voor de vierde keer binnen Almere: na naar het Floriadeterrein

Jan van Munster maakte De Energienaald in opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Met het 55-meter hoge kunstwerk wilde de kunstenaar een verbinding maken tussen de hoogbouw en de lagere wijken in de stad. De stalen naald was op dat moment precies tien meter hoger dan het hoogste gebouw in Almere. Het verschil werd aangeduid met een top van neonlicht.

De opnamen betreft een gedigitaliseerde opnamen van Almere TV uit 1984 van het kunst- en cultuurprogramme KCUL. De presentatoren zitten in de studio en doen een ‘live’ (zichtbaar vooraf opgenomen) interview met Van Munster en stellen hem vragen over het werk. Van Munster vertelt dat hij zich kan voorstellen dat bewoners vragen hebben over het werk, dat het werk uitvoerig is doorgerekend met betrekking tot veiligheid en dat het werk op een 18-meter diepe fundering staat.¬†

Stadsarchief Almere heeft van De Energienaald, en diverse andere kunstwerken in de openbare ruimte, digitaal toegankelijke dossiers beschikbaar. Het dossier van De Energienaald (downloadbaar als PDF) is te vinden in de database digitaalerfgoed.almere.

Scroll naar boven