Bootje en Diana van Diepen

In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Diana van Diepen, Kunstambassadeur van ‘Het Bootje’ in de Regenboogbuurt van kunstenaar Bas Maters.

 

“Dit kunstwerk is gemaakt in 1994. Het staat ín de Paarlemoervijver in de Regenboogbuurt, langs het doorgaande Gerrit Schulte(fiets)pad. Langs dit pad ligt ter hoogte van het kunstwerk een tegel in de stoep met de naam van het werk en de maker: Bas Maters.

 

Het kunstwerk bestaat uit een rechtop staand half houten bootje in een felgele kleur. Het werk van beeldend kunstenaar Bas Maters nodigt altijd uit tot verschillende interpretaties. Het lijkt een heel bootje, waarvan de helft onder water is. Daardoor lijkt het alsof het bootje gezonken is. Door de vorm roept het kunstwerk ook associaties op met een kapel, die bescherming biedt.

 

Het Bootje ligt dichtbij mijn huis. Het ligt behalve langs het doorgaande fietspad, ook op de meeste van mijn vaste looproutes door de buurt, van huis naar supermarkt, wijkkantoor en bushalte. Daardoor zie ik het regelmatig, al vanaf het moment dat ik, daags voor kerst in 1996, in de Regenboogbuurt kwam wonen. Als het vriest is het ook van dichtbij te zien. De kleur sprak mij meteen aan. Ik heb lange tijd gedacht dat het een heel bootje was en vind het bijzonder dat je nooit kunt zien dat het eigenlijk maar een half bootje is – de onderkant is altijd onder de waterlijn.”

 

In winter 2011 / 2012, toen het over het ijs van de Paarlemoervijver gemakkelijk bereikbaar was, is het bootje gemolesteerd. In de lente van 2012 was het bootje weer in volle glorie te bewonderen.

In de eerste maanden van 2020 is het bootje door een storm op drift geraakt. De Kunstwacht heeft het opgevist, hersteld en teruggeplaatst. In hetzelfde jaar is het bootje opgenomen in de lijst 100 Sleutelkunstwerken van Nederland: https://www.sleutelwerken.nl/kunstwerken/het-bootje

 

Weetje over deze plek: de Paarlemoervijver is oorspronkelijk als zwemvijver bedacht. Het plateau met bomen en bankjes tussen de vijver en het fietspad is oorspronkelijk als jeu de boules-baan ontworpen. Beide zijn tot nu toe nooit voor hun oorspronkelijke functie gebruikt.

 

In 2018 heeft Stichting Regenboogbuurt het initiatief genomen voor het Rondje Regenboogbuurt: een wandelroute van ca. 5 km langs de mooiste plekken van de Regenboogbuurt. Op 20 plekken langs de route kun je via bordjes met een QR code informatie ophalen over geschiedenis en achtergronden, bebouwing, beplanting én kunst in deze bijzondere buurt. De route gaat natuurlijk ook langs het Bootje. Ook zijn er rondleidingen o.l.v. een gids. Meer weten? www.regenboogbuurt.nl.”

Scroll naar boven