Gudmundsson

Grote Markt Almere

Op een plein hoort een standbeeld. Elke zichzelf respecterende stad heeft er wel een, een beeld van een grote geleerde of historische held. Vaak een ruiterstandbeeld, met zo’n hekje eromheen, monument voor een beroemde stadsgenoot uit vroeger jaren.  

Maar wat moest er komen op de pas bebouwde Grote Markt van een nieuwe stad die in 1984 nog maar net tot gemeente was verklaard? Hier was vroeger alleen maar water. De kunstcommissie schreef een meervoudige opdracht uit en de ideeën kwamen binnen.

 

 

alternatieven

Francois Xavier Lalanne uit Frankrijk stelde een tuin voor met in vorm geknipte dierfiguren. Een poëtisch voorstel kwam van een groep jonge Friese kunstenaars,“De vier evangelisten”: een folly met azuurblauwe binnenkant onder een open dak van smeedwerk dat verwees naar de vroegere zeespiegel, waarbij de zeesterren vervangen waren door een sterrenhemel. 

 

 

Gudmundsson

Maar de keus viel uiteindelijk op het beeld van een conceptuele kunstenaar uit Amsterdam, de uit IJsland afkomstige Sigurdur Gudmundson. Het gaat om het idee achter een beeld. Zoals op die foto van hem in regenjas, in geconcentreerde aandacht voor wat er onder een opgelichte stoeptegel te zien is: “event” uit 1975. Dat is eens wat anders dan een ruiterstandbeeld.  Voor ons Grote Markt-plein kwam hij met een simpel motief dat precies de kern raakt van wat hier aan de hand is: een vin van een vis en de vleugel van een vogel, van zee naar land. En dit dan op een monumentale tafel van enorme granietkeien per schip aangevoerd vanuit de Noordelijke bergen.

Als waardig alternatief voor zo’n klassiek standbeeld staat het sindsdien op de Grote Markt of het nooit anders is geweest. Kinderen spelen eronder, je zet er je fiets tegenaan en bovenop altijd weer die duiven. Het beeld wordt nauwelijks als kunst meer ervaren en niemand is zelfs nog op de gedachte gekomen zich als “ambassadeur” te melden! Probeer er maar eens een mooie foto van te maken, dat blijkt knap lastig met al die erg gewone gevels en mensen eromheen.  De beste plaatjes die ik ervan vond laten niet eens het hele beeld zien. Kortom een mooie uitdaging bij de huidige wedstrijd van de Stichting Kunstambassadeurs voor foto’s in het stadscentrum.

 

Brans Stassen -3 september 2021

 

 

Scroll naar boven