Sleutelkunstwerken

Het bezoeken van exposities is vanwege de coronacrisis voorlopig niet mogelijk, maar er kan nog wel worden genoten van kunstwerken in de openbare ruimte.

Op initiatief van Stichting BK-informatie zijn 100 kunstwerken in de openbare ruimte benoemd tot sleutelwerken.

Drie van die sleutelwerken zijn Fallen, de Groene Kathedraal en de Olifanten in Almere.

 

Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. De sleutelwerken van BK-informatie zijn kunstwerken die artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk van belang zijn of zijn geweest.

 

In Flevoland zijn nog meer sleutelwerken te vinden.

Alle 100 werken staan op www.sleutelwerken.nl

Fallen - Thom Puckey

Voor het Baken Park Lyceum in Almere ligt een gecrasht ruimtevaartuig. Een deel is in het stukgeslagen plaveisel verdwenen. Het grote, goudkleurige object lijkt op een discus, maar wie dichterbij komt herkent aan de verhoogde concentrische cirkels in de schijf de vorm van een UFO.

 

De bronzen sculptuur met een doorsnede van 4 meter vervaardigde Thom Puckey in opdracht van de school en werd in 1999 geplaatst. 

 

Puckey: “Mensen praten over de ‘school met de UFO’ en dat geeft de school een ongewone identiteit. Ik denk dat dat een eervolle intentie voor een kunstwerk is, dat kan helpen iets te specificeren of te identificeren.”

Groene Kathedraal - Marinus Boezem

Langs de Waterlandseweg, naast Oosterwold, ligt De Groene Kathedraal. Kunstenaar Marinus Boezem plantte in 1987 op uitnodiging van de ingenieurs van de Rijksdienst IJsselmeerpolders 178 populieren volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims. Tussen de bomen liggen betonnen paden die de ribben van de kruisgewelven weerspiegelen. De schelpencirkels rondom de bomen verwijzen naar de zee die daar ongeveer een halve eeuw geleden nog was. Regelmatig worden er trouwceremonies en spontane muziekoptredens georganiseerd en in de zomer is het een geliefde plek om te picknicken.

Olifanten - Tom Claassen

Op het verkeersknooppunt van de A6 en A27 staan vijf grote grijze olifanten. Ieder dier is zeven meter hoog, bijna zeven meter breed en elf meter lang en ze wegen ieder 40.000 kilo. Alleen suggesties van een slurf en grote flaporen die aan de romp van de olifant kleven zijn te zien. Tom Claassen zoekt in zijn beelden naar de essentie van de vorm. Hij geeft de toeschouwer net genoeg informatie om het dier te herkennen. Het kunstwerk is in 1999 geplaatst in opdracht van Rijkswaterstaat.

Scroll naar boven