Muriël van der Wal & de Olifanten

“Onze robuuste olifanten in de oksel van de A6 – A27 zien eruit alsof ze wel tegen een stootje kunnen maar de vijf olifanten hebben, voordat zij deze onsterfelijke uitstraling hebben kunnen aanmeten, veel tegenslag gehad. Er zijn bij het ontwikkelen van het kunstwerk twee olifanten verbrand en was er een werktent door storm vernield. Dus vandaar dat er in 1999 twee olifanten onthuld zijn en in het jaar 2000 is het kunstwerk geheel voltooid. En wat lezen wij daar voor jaartal? 2000???? Dat betekent dat onze olifanten dit jaar 20 jaar in weer en wind als stadsmarkers fungeren van Almere (Buiten). Reden voor een feestje. O nee, we zitten weer in strengere regelgeving omtrent het covid-19 virus. Weer tegenslag dus voor de lieve beestjes. Maar we halen dat wel weer in hoor.

40.000 kilo per stuk 

Onze olifanten zijn 11 meter lang en bijna 7 meter hoog, en wegen – dat wil iedereen natuurlijk heel graag weten – 40.0000 kg per stuk. FYI een echte olifant weegt gemiddeld zo pak ‘m beet afhankelijk van de soort tussen de 2.000 en 6.000 kilogram. De olifantshuid van spuitbeton en voorzien van een antigraffiti-laag is om het staalskelet opgevuld met piepschuim gespoten.

 

De kunstenaar Tom Claassen (53) is erg trots op dit kunstwerk. Sterker nog, het is zijn favoriete werk. Hij heeft veel meer werk gemaakt waarbij de kenmerkende grootte en de deellijnen altijd goed zichtbaar zijn. Ook de koppelingen tussen natuur, dier-techniek en product vindt Tom interessant en zie je veel in zijn werk terug. Tom wilde eerst binnenhuisarchitect worden. Gelukkig heeft hij voor het kunstenaarschap gekozen, anders waren sommige interieurtjes wel heel bol gaan staan van olifanten of andere grote interieurstukken.

Aaibaar

 

Iedereen kent de olifanten. Uiteraard de Almeerders zelf maar ook de mensen die er langsrijden naar het noorden, oosten of zuiden van het land. Voor dit artikel mag ik met de Olifanten van Almere op de foto, dat betekent dat ik ze mag aaien. En de Olifanten zijn vanwege de aaibaarheid, duidelijke vorm en landmark bij uitstek geschikt om als Almeers symbool te boek te staan. Hoe geweldig zou het zijn wanneer Almere Buiten de olifant als symbool zou omarmen. Amsterdam het amsterdammertje, Weesp de weespermop en wij de olifanten.”

Scroll naar boven