Caro van Leeuwen & Beeldscherm

“Dit kunstwerk, een lichtzuil, staat in stadsdeel Almere Centrum,op een grasheuveltje op een druk kruispunt aan de Spoordreef. Overdag valt het bijna niet op omdat het dan niet verlicht wordt, maar ’s avonds, als het donker is, licht het op met in elkaar overvloeiende kleuren: rood, blauw, oranje, groen en wit. Een bijzonder baken naast de stoplichten. Automobilisten en fietsers stoppen en trekken weer op. Valt de lichtzuil wel op?

 
 

Michiel Schierbeek kreeg de opdracht in 1990 van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Het was een vrije opdracht. Hij ontwierp het kunstwerk met gelakt staal, roestvrij staal, melkglas en neon tijdklokken (geen computergestuurd licht). Samen met een vriend laste hij het stalen frame in elkaar en de rest heeft hij ook zelf vervaardigd, behalve de tijdklokken. Het kunstwerk is in 1993 geplaatst. De kunstenaar wilde met deze zuil verbazing en toevalligheid oproepen.

Toen ik nog werkte, liep ik er ’s avonds in het donker langs op weg naar het station en ik werd vrolijk van de verschietende regenboogkleuren. Het kunstwerk staat aan de rand van het stadshart en is een baken of vuurtoren te midden van het jachtige verkeer en komt het best tot zijn recht in het donker.

Michiel Schierbeek (1948) is oorspronkelijk beeldhouwer en woont en werkt in Amsterdam. De kleurrijke grote zuil in het Westerpark is ook van zijn hand. In zijn jonge jaren werkte hij in het atelier van André Volten. Tegenwoordig legt hij zich ook toe op fotografie.”

Scroll naar boven