Jos Alferink & Madonna met Kind

Almeerder Jos Alferink, Kunstambassadeur van de ‘Madonna met kind’ van kunstenaar Cor Kennedy, aan de Hofmark.

Na 3 jaar Wittewerf ben ik in 1980 op de Hofmark komen wonen, een nieuw huis, met uitzicht op het Vliegerpark. Naast mij, aan de andere kant van het fietspad, staat de tuin van een seniorenwoning vol met beeldhouwwerk. Ik ben geïnteresseerd en er ontstaat contact met de bewoners, Cor Kennedy en zijn vrouw, met als gevolg kennismaken.

Cor blijkt een veelzijdig kunstenaar te zijn in beeldhouwen, brons gieten en schilderen. Beeldhouwen is zijn opleiding en werk geweest. Als Amsterdammer heeft hij gewerkt voor Hildo Krop (1884-1970), de stadsbeeldhouwer van Amsterdam die de stad met veel werk, zoals de Utrechtse Brug, verrijkt heeft.

Na de dood van Cor heeft zijn vrouw nog enkele jaren op de Hofmark gewoond en heb ik van haar nog een mooi bronsplastiek mogen kopen. Daarna is zij verhuisd naar de Overloop. Om de buurt een herinnering aan Cor te geven heeft zij in samenwerking met de gemeente het beeldhouwwerk ‘Madonna met kind’ in 1997 voor onze huizen op het gazon laten plaatsen.

Helaas is de Madonna na enige tijd, door wie dan ook, van haar sokkel gegooid. De gemeente heeft het beeld opgeslagen en na stevig aandringen vanuit onze buurt herplaatst. De buurt heeft het beeld in haar hart gesloten en ook wandelaars en fietsers die langskomen, bewonderen het beeld en vinden op de plaquette de naam van het beeld en de maker ervan.

 

Cor Kennedy (1907-1995) was een aimabele man. De liefde voor zijn beroep zie je in al zijn werk terug. Mensen die hij bewonderde maakte hij zichtbaar, zoals John Kennedy in steen, paus Johannes de XXIII in een serie kleine tekeningen van enkel simpel zijn figuur tot in het vol ornaat van zijn pauselijke ambt, en Alfons Ariëns werd in brons vereeuwigd. Alfons Ariëns (1860-1928) was een priester die heel zijn leven gevochten heeft om de erbarmelijke omstandigheden van de arbeiders in de Twentse textiel industrie te verbeteren.”

Scroll naar boven