Frans Luke & Vondst

Het Kunstwerk staat langs het Gerard Monnickpad – Pastelstraat, tussen de Spectrumbrug en de Rode Donders. Het is geplaatst op 26 juni 1996 naar aanleiding van de oplevering van de 100.000ste casco woning in Almere en geschonken door Heembeton BV, Bemog Projectontwikkeling Almere BB en Nevanco Woningbouw BV.

Zwerfkeien

 

Het kunstwerk bestaat uit liggende en staande betonnen ‘zwerfkeien’. Ze zijn geïnspireerd op de zwerfkeien die na de ijstijd achtergebleven in Flevoland. Tijdens de drooglegging van de polder kwamen ze letterlijk boven water. Deze betonnen zwerfkeien zijn door mensenhanden gemaakt, net als de stad en die provincie. Eén kei is doorgezaagd en bergt een schat in zich: een kern van blauw glas. Dat geeft de naam van het werk een extra betekenis. Het glas is echter al snel na de plaatsing van het werk gemolesteerd en helaas nooit meer hersteld.

Maanstenen’

 

Het ontwerp is architect Ria Smit. Zij ontwierp voor de Regenboogbuurt ook de Karmozijnhof. Mijn eerste kennismaking met dit kunstwerk moet begin 1997 zijn geweest, de eerste lente na onze verhuizing vanuit Amsterdam naar de Regenboogbuurt. Mijn vrouw en ik wisten niets over het werk, er stond geen bordje bij, maar de prachtige blauwe kern was nog intact. We noemden ze maanstenen.

 

Na de oplevering van de Rode Donders in 1998 maakten we met een vriendin en haar kinderen een wandeling door onze buurt. Toen fantaseerde ik een verhaal hoe deze stenen van de maan gevallen zouden zijn, zo maar in Almere, niet ver van ons huis. Zij vonden het prachtig en wij vinden de herinnering bijzonder. Zo bleven deze stenen voor hen en voor ons de Maanstenen. Al vindt ik inmiddels de ware betekenis nog mooier.

 
 
 

Rondje Regenboogbuurt

 

In 2018 heeft Stichting Regenboogbuurt het initiatief genomen voor het Rondje Regenboogbuurt: een wandelroute van circa 5 km langs de mooiste plekken van deze buurt. Op 20 plekken langs de route kun je via bordjes met QR code informatie ophalen over geschiedenis en achtergronden , bebouwing, beplanting én kunst in de bijzondere buurt.

 
 

De route loopt ook langs Vondst. Kijk voor meer informatie op www.regenboogbuurt.nl.

 
Scroll naar boven