Vesna Dragojevic & Where Thoughts Are

“Het kantorencomplex La Defense, waar het UWV en de Belastingdienst in zitten, is een bekend gebouw in het Zakencentrum achter Almere Centraal, het is opvallend, kleurrijk en ongewoon. Veel mensen kennen het wel, maar weinig mensen hebben – jammer genoeg – de verborgen schat in de patio van het gebouw gezien. Het kunstwerk ‘Where thoughts are’ van Ram Katzir staat in een publiek toegankelijke patio, maar er komen zelden mensen om dit kunstwerk te bewonderen.

 
 

Ook ik heb dit kunstwerk toevallig ontdekt. De plaatsing is perfect maar tegelijk ook heel verkeerd. Binnen de gebouwen van het UWV en de Belastingdienst is het zeker niet zo aangenaam…

Het kunstwerk staat in contrast met deze instanties, binnen op de patio in een bijna surrealistische setting… out of this world… of juist niet…

 

Ram Katzir is met zijn kunstwerken zeer aanwezig in de Nederlandse openbare ruime. Zijn werk gaat vaak over zoeken naar het thuisgevoel, soms lijkt dit avontuurlijk, soms gaat het over tragiek van immigranten en vluchtelingen. Maar dit kunstwerk is anders. Meer persoonlijk voelt het.

Katzir heeft dit kunstwerk opgedragen aan zijn vriend, kunstenaar Yariv Alter Fin, die in 2007 een eind aan zijn leven maakte. Voordat ik dit wist, voelde ik me al sterk verbonden met het beeld, maar daarna nog sterker. Zelfmoord is geen makkelijk thema maar het blijft een onderwerp dat mij intrigeert. Ik heb voor mijzelf een tattoo ontworpen die laat zien hoe het leven mij ‘aan de grond houdt’ en hoe mijn ziel, mijn geest, mijn gedachten in de wolken zijn. Het ‘Tussenin’ bestaan. Dat voelde ik meteen toen ik voor het eerst de patio op kwam.

 

Ik kom hier regelmatig. Soms wandel ik als een gevangene rondjes in de patio, luisterend naar het geluid van de steentjes onder mijn voeten. Soms zit ik onder een van de beelden, kijkend naar het andere beeld. Vaak luister ik naar muziek. Ik heb mijn eigen soundtrack inmiddels… ‘Where thoughts are’ soundtrack.

Het is een ‘zen plek’ – deze patio met dit kunstwerk dat ons meeneemt naar binnen, naar boven, naar onszelf.

 

Moeilijk om in het moment te zijn. Moeilijk om niet te verdwalen in de toekomst of het verleden. ‘Al die mindfulness trainingen waren voor niks’ hoor je jezelf denken. Maar dan gebeurt het, jouw moment met dit kunstwerk op deze fantastische plek, met de sterke energiestroming brengt je precies waar je moet zijn… hier en nu.

 

Dit kunstwerk is voor alle tijden, voor alle mensen, heel eenvoudig en het spreekt alle talen, alle verhalen zitten erin… bijna als muziek.”

Scroll naar boven