Betty Kuiper & Hert

“Waar je ook gaat in Almere, binnenstad, park of woonwijk, je komt altijd wel een kunstwerk tegen.

 

Zo ook in Kruidenwijk. Op het Saffraanplein staat een beeld van Steef Roothaan. Een klein hertje van gietijzer op een enorm grote sokkel van cortenstaal. Al voor ik meer over beeld en maker wist, bracht het iedere keer dat ik het zag een glimlach op mijn gezicht.

Ik zag er trouwens een hondje in.

 

In 1990 is het beeld geplaatst op de hoek van de Basilicumweg en Saffraanplein en in 2014 verplaatst naar het Saffraanplein.

 

Steef Roothaan is geboren op 9-1-1954 te Nijmegen. Hij is beeldhouwer en tekenaar. Hij studeerde van 1973-1979 aan de kunstacademie van Rotterdam. Na zijn studie is hij aan deze academie en aan de kunstacademie St Joost (Breda) als docent werkzaam geweest.

Vanaf begin jaren tachtig maakt Roothaan silhouet-achtige beelden. Het grafische en lineaire karakter van de beelden is terug te voeren op zijn voorliefde van tekenen. In hun bedrieglijke eenvoud hebben ze een enorme zeggingskracht gekregen.

 

 

Hij is gefascineerd door monumenten. Vooral het buiten geproportioneerde van de sokkel ten opzichte van het beeld inspireerde hem om dit verschijnsel te onderzoeken.

 

Mensen die op een voetstuk worden geplaatst stralen macht uit of worden verheerlijkt. Ze tronen hoog boven gewone stervelingen en toevallige voorbijgangers uit. Door een diertje de monumentale heldenstatus te verlenen laat de kunstenaar hier zijn reserve ten aanzien van het monument als uitdrukking van collectieve waarden zien. Er ontstaat een visuele verwarring.

De enorme sokkel, die bekleed is met cortenstaal, draagt immers geen belangwekkend persoon maar de figuur van een hert. Hierdoor wakkert Roothaan de discussie over standbeelden impliciet aan. De kunstenaar ziet de sokkel dan ook als onderdeel van het beeld. Een typische uiting van postmodern levensgevoel, zoals Almere dat zelf ook is. De humor die ervan uitstraalt waarschuwt ons om onze eigen denkbeelden niet op een te hoog voetstuk te plaatsen.

Werk van hem is ook te vinden in Ens in de N.O. Polder en buiten Flevoland o.a. in Gouda, Zwolle, Amsterdam ZO, Vlissingen en Katwijk. Zijn werk ‘De Posthoornblazers’ in Breda is sinds 2013 verdwenen. Wat dan ook het belang van Kunstambassadeurs ondersteunt, want ook in Almere zijn er al een aantal kunstwerken verdwenen.”

Scroll naar boven