Thijs Willemstijn & Zeemeermin

“Op de gehele zijgevel van een huis aan de Doesburgkade, uitkijkend op het haventje, kan iedereen deze prachtige kleurrijke muurschildering bewonderen van ‘De Kleine Droevige Nimf’. Dit is één van de kunstwerken van de in 1949 in Iran geboren kunstenaar Bozorg Khazraie. De muurschildering ligt aan het doorgaande Deventerpad, fietspad vanaf Stedenwijk naar het Centrum van Almere, en is het beste in zijn geheel te zien als je terug komt lopen of fietsen uit het Centrum. Het werk is goed vrij te fotograferen, zonder obstakels ervoor.

‘Ik ken een kleine droevige nimf, haar hart leeft in het spel van de houten fluit, zachtjes, zachtjes. Een kleine droevige nimf die ‘s avonds sterft door een kus en ‘s morgens ontwaakt door een kus’.

Dit gedicht van dichter Forouq was altijd in de gedachten van de kunstenaar en zo is zijn idee ontstaan voor deze muurschildering, omdat de zeemeermin zich helemaal in haar element voelt op de zeebodem van Almere.

 
 

De kunstenaar achter de muurschildering Bozorg, kunstschilder en graficus, is in 1970 afgestudeerd aan de Universiteit van Teheran en was met zijn schilderijen aanwezig bij vijf succesvolle Internationale tentoonstellingen in Iran. In 1976 heeft hij onder meer deelgenomen aan de expositie ‘50 Years Graphic Art’ in het Museum Contempory Art in Teheran. Intussen bleef hij bezig met zijn grote passie, het met grote precisie maken van zeer kleurrijke schilderijen met acryl op grote doeken. Ook daarmee had hij vele bewonderaars in binnen- en buitenland.

 

Na de revolutie in Iran verliet hij het land en vestigde zich in Nederland, waar hij bekendheid kreeg door zijn eigentijdse schilderijen en muurschilderingen. Hij heeft 4 muurschilderingen in Almere gemaakt. Daarnaast heeft hij met zijn schilderijen 7 eigen tentoonstellingen gehad in Amstelveen en Almere. Daarmee heeft hij de eerste prijs, de Jan van der Togt-prijs, in Amstelveen gewonnen.

 
 

Meer muurschilderingen in ons kunstminnende Almere Omdat ik zelf betrokken ben bij het realiseren van meer muurschilderingen in Almere, vond ik deze muurschildering een prachtig voorbeeld hoe er meer van deze kunst door heel Almere gemaakt zou kunnen worden.”

Dit gedicht van dichter Forouq was altijd in de gedachten van de kunstenaar en zo is zijn idee ontstaan voor deze muurschildering, omdat de zeemeermin zich helemaal in haar element voelt op de zeebodem van Almere.

 
 
Scroll naar boven