Diane Carp & Schrijfkanon

“Een kenmerk van de oude Nederlandse vestingen en havensteden was de plaatsing van kanonnen als verdediging langs hun stadsmuren. In 2001 ontwierp kunstenaar Peter Zegveld een eigenzinnig kanon voor de toen 25 jaar oude nieuwe stad Almere dat dat verleden nog steeds met het heden verbindt.

Het levensgrote kanon staat bovenop de geluidswal langs de Hoge Ring. Maar als je goed kijkt, zie je dat de kunstenaar iets extra’s aan zijn bronzen kanon heeft toegevoegd. De monding ziet eruit als een vulpen. Zegveld noemde het kunstwerk Het Schrijfkanon.

 

Het Almeerse Schrijfkanon zit toepasselijk bij de Literatuurwijk en ‘verdedigt’ de buurt en de stad erachter.

 

 

Peter Zegveld is theatermaker, muzikant en beeldend kunstenaar. Zijn verrassende installaties – voor zowel de openbare ruimte als binnen – spelen met de locaties en kunnen soms bewegen, geluid maken of allebei.

 

In hetzelfde jaar als Het Schrijfkanon combineerde hij beeldende kunst met theater in een Snoepkanon als straattheater voor de Sinterklaasoptocht in Amsterdam. En ja, het Snoepkanon werkte. Hij schoot pepernoten!

Voor het beeld in Almere deed Zegveld mee aan een oproep van projectontwikkelaars om een herkenningspunt voor de nieuwe Literatuurwijk in te sturen. De toekomstige bewoners van de Literatuurwijk maakten de keuze voor zijn Schrijfkanon.

“Onze kracht hoeft zich niet meer te manifesteren middels het vechten en verdedigen met wapens, maar kan zich via het woord een weg zoeken. De pen is machtiger dan het zwaard”.

De lagen symboliek in het beeld en zijn locatie bij de Literatuurwijk spreken mij aan. Het beeldt een fysieke verwijzing uit naar het Nederlandse cultureel erfgoed en het geeft de nieuwe stad Almere daarin ook een plaats. De plaquette die bij het beeld staat geeft een serieuze boodschap door, “Het woord machtiger dan het zwaard”. Maar de betekenis is verpakt in een curieus en grappig kunstwerk.

  

Voor wie het wil, kunnen we de boodschap opvatten als een gerichte wijsvinger om ons eraan te herinneren dat we rond conflicten niet meteen in de verdediging hoeven te schieten, maar oplossingen met woorden, rede en misschien ook fantasie kunnen zoeken.”

In samenwerking met Almere Deze Week is dit interview ook gepubliceerd op 10 juli 2020.

Scroll naar boven