Michelle Friedlander & Time == Art

Tijdens mijn werk als persfotograaf leerde ik Emeke Buitelaar kennen en volgde zo haar werk als kunstenares.

 

Haar Curriculum Vitae is echt indrukwekkend in 1980 begon ze als docente kunstacademie en ENO in Suriname later als docente op o.a. de Volksuniversiteit in Amsterdam…hierna heeft zij vele prijzen gewonnen en ze staat altijd klaar voor goede doelen. In 2000 won zij de prijs voor 12 x Holland om een maand workshops te geven in Japan. In 1993 ontstond er een hechte vriendschap met Anton Heijboer… samen hebben ze een stuk of 20 schilderijen gemaakt… Nog steeds is Emeke niet uitgepraat over Anton en zijn bruiden….

 
 

In 2007 kreeg Emeke van de gemeente Almere een opdracht om een romantische ontmoetingsplek te creëren rondom een stadsklok in het nieuwe stadcentrum.

 

Emeke wilde in deze ontmoetingsplaats de beleving van tijd door Maya-ogen weergeven en zag dit als een kans om de visie over de natuurlijke tijd van de 13 manen kalender te integreren in haar kunstwerk. Deze kalender van 13 manen van 28 dagen houdt op natuurlijke wijze de tijd bij, verbonden met de natuurlijke cycli van de aarde met haar maan en zon.

 

De stadsklok bestaat uit 5 onderdelen: de vier banken en de stadsklok met aan beide zijden een klok. De uurwerken staan op een zuil in de vorm van een vrouw. Kijk goed en vind op haar buik een kolibrie, symbool voor de liefde bij de indianen.

 

In 2009 is het kunstwerk met hulp van vele vrijwilligers en meer dan 10.000 mozaïek steentjes af.

 

Het eerste bankje is rood,deze kleur staat voor opstarten ….aan de achterkant van het bankje staat een regenboog als een brug van vrede. Elk jaar vind op 25 juli in meer dan 100 landen een “regenboogbrugmeditatie ”plaats.

Het tweede bankje is wit en is verbonden met het noorden (Xaman) en heeft de kracht van verfijning. Op de voorkant vind je twee gezichten van indianen de rechter indiaan kijkt naar links en heeft een grote hooftooi en reikt met haar rechterhand naar de linker indiaan. Deze heeft zijn rechteroog gesloten om naar binnen te kunnen kijken en daarmee te veel indrukken van de buitenwereld te weren. Met zijn linkeroog maakt hij een knipoog naar het leven.

De blauwe bank staat voor; je eigen droom in tijd en ruimte, deze bank is verbonden met het westen en met de kracht van transformatie. Elk steentje is een stofdeeltje dat je meevoert in tijd en ruimte.

Het gele bankje staat voor tot bloei brengen, aan de voorkant, in het midden staat het Maya zegel van de gele krijger met twee vleugels van een adelaar.

 
 
Scroll naar boven