Maia Stassen & EOS

“David Vandekop (1937-1994) was onder andere een leerling van Carel Visser, hij maakte aanvankelijk stalen, constructivistische beelden. Later maakte hij keramiek, kleurrijke beelden uit meerdere delen die na het bakken samengevoegd werden.

EOS is een beeld waarvan de naam de betekenis verklaart. Er omheen lopend zie je niet meteen wat het voorstelt, vorm en textuur zijn niet op het eerste gezicht duidelijk. Beter kijkend zie je paarden voor een wagen die uit de grond lijken op te stijgen en een vrouw, een ruiter die de paarden ment. Als je iets weet van de Griekse mythologie en z’n fantastische verhalen komt het beeld bij je op van de godin van de dageraad, Aurora of Eos.

EOS is een beeld waarvan de naam de betekenis verklaart. Er omheen lopend zie je niet meteen wat het voorstelt, vorm en textuur zijn niet op het eerste gezicht duidelijk. Beter kijkend zie je paarden voor een wagen die uit de grond lijken op te stijgen en een vrouw, een ruiter die de paarden ment. Als je iets weet van de Griekse mythologie en z’n fantastische verhalen komt het beeld bij je op van de godin van de dageraad, Aurora of Eos.

De rijen bomen in het plantsoen achter EOS lopen als zonnestralen uit en vormen zo een uitbreiding van het beeld, tekenend voor de zorgvuldigheid waarmee kunst in Almere geplaatst werd.

Wat mijzelf betreft: al jong hield ik erg van de verhalen uit de Griekse mythologie die al duizenden jaren mensen blijven boeien omdat ze over tijdloze zaken vertelle

 

Bovendien is beeldende kunst belangrijk voor mij, ik heb jarenlang mede tentoonstellingen gemaakt in het Provinciehuis en in het Stadhuis van Lelystad en ik ben vaak gaan kijken als er weer een beeld in Almere geplaatst werd. Sinds ik in Almere woon kan ik er dagelijks van genieten.” 

Scroll naar boven