Sandra Silva & Twee Vrouwen

“Op de brede voorgevel van de verzorgingsflat Castrovalva in Tussen de Vaarten Zuid zien we de ‘Twee Vrouwen’, een kunstwerk van Roy Villevoye, een Nederlandse kunstenaar die in 1960 in Maastricht geboren werd. 


Hij is vooral bekend van zijn films en fotoseries. Villevoye woont en werkt in Amsterdam maar hij reist ook veel. Zijn reizen vormen de basis voor zijn kunst. Villevoye – die aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam studeerde – ontving verschillende prijzen voor zijn werk. Hij kreeg niet alleen in Nederland solotentoonstellingen, maar ook in Frankrijk, België, Engeland en de Verenigde Staten. Ook was het in Australië, Indonesië, Nieuw-Zeeland en Denemarken mogelijk om zijn werk bij groepstentoonstellingen te zien. 

Villevoye’s kunstwerken gaan over grenzen en grensoverschrijding.

Dit kunstwerk toont twee vrouwen uit verschillende culturen die ‘en profil’ in dialoog zijn geportretteerd. 

Wie naar de vrouwen kijkt, ziet dat één zwart is en de andere wit. Elementen en mensen uit Nieuw-Guinea zijn een terugkerend thema in het werk van Villevoye. Het interesseert hem hoe cultuur werkt en hoe deze zich ontwikkelt in relatie tot andere culturen. En Almere is multicultureel. 

 

De gevel is van boven naar beneden horizontaal bekleed met stroken plaatmateriaal, afgewisseld met delen van aaneengesloten ramen. Het oorspronkelijke concept was gebaseerd op twee vrouwen die destijds het politieke debat in Nederland beheersten: Ayaan Hirsi Ali en Femke Halsema. Maar de twee vrouwen die hier ‘en profil’ staan, zijn anoniem.

Het thema van de dialoog tussen twee verschillende culturen sprak mij aan, omdat mijn man en ik Portugees zijn en we in een ander land met een andere cultuur wonen – twee culturen die elkaar dagelijks raken.

 

Ook interessant voor mij is het feit dat het een kunstwerk uit 2009 is, hetzelfde jaar dat wij in Tussen de Vaarten Zuid zijn komen wonen. En als ik naar de supermarkt of naar het gezondsheidscentrum Castrovalva loop, zie ik het altijd. Het kunstwerk is vooralgoed te zien vanaf het water. De locatie is prachtig!

Scroll naar boven