Marcel Kolder & Ontkieming

“Kunst met een verhaal, vooral niet elitair en toegankelijk voor iedereen, daar hou ik van. Recent heb ik samen met kunstenares Mira Ticheler het ‘Labyrinth of the Senses’ onthuld in het stadshart. Ons pop-pup museum waarbinnen je aanraakbare kunst kon zien.

 

Ik woon vlakbij het opvallende oranje beeld van Joep van Lieshout. We kochten 25 jaar geleden in de Filmwijk een lichtblauw, experimenteel uitziende woning met een groen ‘loden’ dak. 

Eigenlijk een soort werkloods op een heuveltje. Die spraakmakende en diverse architectuur in onze wijk en ook de andere delen van Almere beviel me zo dat ik in 2010 het initiatief nam voor de Architectuurgids van Almere. Het is een prachtig naslagwerk geworden en nog steeds te koop bij VVV Almere in het centrum.

De ‘Ontkieming’ is in 2001 geplaatst aan de voet van de toen gloednieuwe Daltonschool Helen Parkhurst. Het cirkelvormig schoolgebouw is een opvallend ‘landmark’ als je Almere via de Veluwedreef binnenrijdt vanaf de A6. ‘Ontkieming’ kun je bijna niet missen. En dat komt ook omdat de scholieren jaar-in-jaar-uit tijdens de pauze op de ontkiemende loot zitten en schuilen onder het enorme blad.

Ik was bij de onthulling op slag verliefd. ‘Ontkieming’ past qua symboliek ook mooi bij onze jonge stad. Joeps werk gaat over alle facetten van het leven: liefde, geboorte en dood.

 

Als je op een bepaalde manier kijkt naar de ontkiemende loot van ‘Ontkieming’ dan kun je er ook een mannelijk lichaamsdeel in zien. Typisch Joep.

Vaak is zijn werk controversieel. Zo ontwierp hij een bushokje in de vorm van een doodshoofd. Dat werd in 2009 een hele rel. Kinderen konden er niet van slapen. Volgens mij staat dat bushokje nog steeds in Dordrecht.

 

Ik was een paar jaar geleden in zijn Atelier in Rotterdam waar hij met twintig man/vrouw werkt aan veel grotere werken. Een van zijn laatste kunstwerken staat nu op de NDSM-terrein in Amsterdam Noord, nadat het eerst voor grote opschudding zorgde in Frankrijk. Google maar eens op de zoektermen Domestikator en Centre Pompidou. Dan snap je het.”

 
Scroll naar boven