Folkje Nawijn & Zittende Man

“Toen bekend werd dat er ambassadeurs werden gevraagd voor kunstwerken in de openbare ruimte in Almere was ik meteen enthousiast. Er staat zoveel kunst, ook bij mij in de buurt (Parkwijk, Filmwijk), maar mijn keuze was snel gemaakt.

 

Al sinds het jaar 2000 staat er bij de ingang van Zon en Schild RIAGG de Meregaard een beeld van een zittende man. Ik kom er regelmatig langs op de fiets of te voet. De bomen rond de Meregaard zijn flink gegroeid in de loop der jaren, maar het beeld blijft goed zichtbaar.

Het is een imposant massief beeld, dat direct zonder sokkel op de grond is geplaatst, ongeveer 2.50 meter hoog en 2 meter breed. 

Het is een bronzen afgietsel van een figuur gevormd in gips, 

de sporen van de opbouw in het zachte materiaal zijn nog goed te zien in het ruw bewerkte oppervlak. De kunstenaar heeft niet veel details aangebracht, alleen de borstspieren zijn aangegeven.

  

Voor mij straalt het beeld kracht, rust, bedachtzaamheid uit, 

maar ook waakzaamheid, zelfs dreiging; zo vormt hij een wachter bij de ingang van de instelling. 

Wanneer je dicht bij het beeld bent, zie je de bewerking van het oppervlak en hoe ruig en woest de kunstenaar heeft gewerkt.

De donkere kleur van het brons draagt bij aan zijn indrukwekkende aanwezigheid.

Toen het beeld in 2000 werd geplaatst, was Thomas Houseago (1972) een jonge, beginnende kunstenaar uit Engeland. 

Een deel van zijn opleiding volgde hij in Amsterdam en hij heeft ook in Brussel gewerkt. Tegenwoordig is hij een internationaal gevierd kunstenaar en woont en werkt hij in Los Angeles. 

 

 

Overal op de wereld staan zijn imposante kunstwerken van gips, hout, brons en aluminium, die vaak een dreigende en woeste uitstraling hebben.

 

Almere heeft al lang een echte Houseago! Zeker de moeite waard om eens van dichtbij te gaan bekijken!“

Scroll naar boven