Petra Dirkmaat & Marbles

“Toen in 2012 de Marbles op het C. van Eesterenplein werden gezet, vroeg ik me af hoe hufterproof ze zouden blijken. Op een paar minieme beschadigingen na staan ze er jaren later nog prima bij. 

 

Na het groot onderhoud in de Bouwmeesterbuurt is ook het plein veranderd. De seniorenflat kwam erbij, het plein kwam er anders uit te zien en omwonenden wilden graag meer licht op het plein. Woningcorporatie Ymere heeft dit kunstwerk van Daan Roosegaarde aangekocht om een moderne ontmoetingsplek neer te zetten, om meer interactie op het plein te krijgen en het gevoel van veiligheid te vergroten. Een juiste keuze.

De missie van Studio Roosegaarde is om mensen en techniek in het dagelijks leven in stedelijk gebied te verbinden en fantasie op te roepen.

 

Kinderen weten de Marbles overdag goed te vinden. Het kunstwerk – voorzien van sensoren – reageert met een combinatie van licht en geluid op aanraking. Het kunstwerk is ‘s avonds op zijn mooist.

 

Ik heb voor ‘Dwars door Almere Buiten’ hier van de zomer een praatje gehouden voor de fietsers over het kunstwerk en ik spreek regelmatig buren of voorbijgangers en dan merk je dat er nog echt veel mensen zijn die niet weten hoe interactief het kunstwerk eigenlijk is en dat het er in het donker echt spectaculair uitziet.

Daan Roosengaarde (1979) is maker van interactieve lichtkunst die de relatie onderzoekt tussen mensen, technologie en ruimte. Hij wordt wereldwijd gezien als innovator. 

 

Eind vorig jaar was hij bij KAF actief met Space Waste Lab en in 2015 was op Schokland zijn kunstwerk Waterlicht te zien. De Marbles hebben op expo’s gestaan op andere plekken in Nederland en in Japan en het Verenigd Koningrijk.””

Scroll naar boven