Martina Meesters & Souvenirs van het Oude Land

In het jaar 2010 was ik bezig een fietstocht aan het ontwikkelen langs speciale bomen en kunst in de openbare ruimte. Ik kwam in de Velden – aangelegd in 1999 – in Almere Haven een bronzen boomstobbe tegen die ik erg mooi vond. In dezelfde tijd kwam ik ook regelmatig in Museum De Paviljoens. Voor wie de Paviljoens niet kennen, het was een tentoonstellingsruimte, bestaande uit vijf ‘wagons’. Inmiddels zijn ze verkocht aan Amersfoort.

 
 In de Paviljoens werd ik gevraagd om Kunstambassadeur te worden van een kunstwerk. Meteen dacht ik aan de bronzen boomstobbe die ik had gezien. Ik hou van de natuur en van beelden, dus dit beslaat beide. 
Dat wilde ik wel zijn, maar wat houdt het in? Dat je toezicht houdt op het kunstwerk en het kenbaar maakt aan de buurt en andere geïnteresseerden.
 
Zelf kun je contact opnemen met de kunstenaar om nog leuke weetjes te achterhalen.Toen kwam ik erachter dat het kunstwerk uit wel 6 stobben bestond. 

Dat werd flink zoeken in het inmiddels hoog opgeschoten groen langs de Meerveldstraat en het fietspad. De gemeente heeft als taak de kunstwerken zichtbaar te houden, maar dat lukt helaas niet altijd. 

 

Het kunstwerk bestaat uit zes bronzen afgietsels van oude boomstronken uit de voor mij zeer bekende Haarlemmerhout omdat ik zo’n twintig jaar in Haarlem heb gewoond.

Als souvenirs van het oude land zijn ze geplaatst in het jaar 2000, 
te midden van jonge bomen. Sjoerd Buisman richt zijn werk op groeiprocessen in de natuur. De stobben zijn citaten van het oude land. 
De houthakker heeft er een zware klus aan gehad deze bomen te vellen gezien het groot aantal zaagsneden. De jaarringen zijn door het geweld niet bij allen meer zichtbaar. Het interne archief van de bomen is daarmee verdwenen.
 
 

dit interview in samenwerking met Almere Deze Week gepubliceerd op 30 oktober 2019

Scroll naar boven