“Ik kom uit een kruideniersfamilie; de winkel zat op de Willemsparkweg in Amsterdam, vlakbij het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. We woonden boven de winkel. Ik heb daar 40 jaar gewerkt, ik bezorgde de boodschappen bij Sandberg (oud-directeur van het Stedelijk) thuis. Regelmatig bezocht ik die musea en dat heeft mijn interesse in de kunst gewekt. Zo heb ik door de jaren heen het werk van Jan Wolkers gevolgd.

Sinds een paar jaar woon ik op de Annie M.G. Schmidtweg en wat is er dan mooier dat er 50 meter van je huis een beeld van Wolkers staat. Het kunstwerk is een markeerpunt zo midden in de gracht en het zou heel eigenaardig zijn als het er bijvoorbeeld niet meer staat. Het mooie is dat het ’s avonds verlicht is waardoor het als het ware uit het water verrijst.

 

Het ziet er ook prachtig uit als je de wijk binnenrijdt vanaf de Elsschotweg en de Annie M.G. Schmidtweg indraait. Het komt het beste tot zijn recht als er groen van de bomen afgaat zodat er een breed gezichtsveld op kan zijn.

 

De titel verwijst naar een boek van Louis Couperus ‘De berg van licht’ en de Literatuurwijk heette in den beginne Couperus Parc vandaar de link. In het boek verwijst de titel naar Troon van de Zonnegod en je zou het kunstwerk als een troon kunnen zien die oprijst naar de hemel (of zon). De glasplaten weerspiegelen licht, lucht en water en symboliseren vleugels van vogels.

 
 

Het beeld is afgeleid van het Vredes Monument dat in Doesburg staat. Het meeste werk heeft Wolkers in de 90er jaren gemaakt en in 2002 is hij hiermee gestopt vanwege de vele vernielingen, maar in Almere staat het nog! Het kunstwerk is een cadeau van de bouwers Amstelland Vastgoed en Bouwfonds Woningbouw aan Almere.

Ik heb Jan Wolkers ooit persoonlijk ontmoet in het Cobra Museum in Amstelveen. Daar was een tentoonstelling van zijn laatste werken in de stijl van het pointillisme. Ik ben namelijk ook geïnteresseerd in zijn schilderkunst. Hij heeft nog een tekening gemaakt in zijn boek dat ik gekocht heb.”

Scroll naar boven